Masakan Melayu

Masakan melayu merupakan masakan orang melayu dari Malaysia,Indonesia,Singapura,dan Brunei yang dahulunya merupakan gugusan kepulauan melayu atau dikenali sebagai Nusantara.Setiap Wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisional yang tersendiri-contohnya Terengganu dan Kelantan  terkenal dengan Nasi dagang,Nasi kerabu dan Keropok Lekor,Negeri Sembilan dengan Gulai Lemak cili  api, Pahang dan perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin Kedah dengan Asam Laksa dan Gulai Nangka,Melaka dengan Asam Pedas Johor dengan Mi Bandung,Riau dengan hidangan ikan patin,Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin,Melayu Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng teri  Medan  dan Gulai  Ketam  dan Brunei dengan hidangan Ambunyat.


Ciri utama masakan terdisional Melayu ialah penggunaan  rempah ratus yang banyak,serta santan yang penting untuk menghasilkan makanan berlemak dan  pekat .Perasa seperti belacan  dan budu adalah penting untuk menambah kesedapan makanan.Belacan juga  digunakan sebagai bahan asas bersama-sama dengan cili,bawang dan bawang putih untuk menghasilkan  sambal,satu lagi perasa  utama dalam hidangan.Masakan Melayu juga menggunakan lengkuas dan serai makan.
                                                

                                              Contoh Masakan Melayu


Masakan Melayu





No comments:

Post a Comment