Masakan melayu merupakan masakan orang melayu dari Malaysia,Indonesia,Singapura,dan Brunei yang dahulunya merupakan gugusan kepulauan melayu atau dikenali sebagai Nusantara.Setiap Wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisional yang tersendiri-contohnya Terengganu dan Kelantan terkenal dengan Nasi dagang,Nasi kerabu dan Keropok Lekor,Negeri Sembilan dengan Gulai Lemak cili api, Pahang dan perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin Kedah dengan Asam Laksa dan Gulai Nangka,Melaka dengan Asam Pedas Johor dengan Mi Bandung,Riau dengan hidangan ikan patin,Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin,Melayu Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng teri Medan dan Gulai Ketam dan Brunei dengan hidangan Ambunyat.
Ciri utama masakan terdisional Melayu ialah penggunaan rempah ratus yang banyak,serta santan yang penting untuk menghasilkan makanan berlemak dan pekat .Perasa seperti belacan dan budu adalah penting untuk menambah kesedapan makanan.Belacan juga digunakan sebagai bahan asas bersama-sama dengan cili,bawang dan bawang putih untuk menghasilkan sambal,satu lagi perasa utama dalam hidangan.Masakan Melayu juga menggunakan lengkuas dan serai makan.
Contoh Masakan Melayu
No comments:
Post a Comment